NHC 12 Tijdrit Beek en NHC 13 Berg en Terblijt

Deze wedstrijden waren onderdeel van de Adelante Challenge. Zaterdags 17 augustus de Adelante-Wellspect Time Trial Beek en zondag 18 augustus de Adelante Challenge & KTN -Klimomloop Berg en Terblijt. De tijdrit in Beek was vorige jaar geen NHC-wedstrijd. Deze had ik ook niet eerder verreden de andere wedstrijd  in Berg en Terblijt had ik eerder verreden. Dit waren tevens de laatste wedstrijden van de NHC-competitie. Wilde ik de 5e plek in de totaalstand verbeteren dan moest ik minimaal 1 keer 5de worden. Dit werd dan ook mijn doelstelling voor dit weekend.

Zaterdag 17 augustus tijdig vertrokken richting Beek. De weergoden waren ons niet goed gezind. Onderweg regen, regen en regen. Startbewijs ophalen voor de tijdrit; ik startte om 14.28 uur als een van de laatste. In de briefing werd ons verteld dat ivm de veiligheid de wedstrijd waarschijnlijk later zou beginnen. Om 12.45 uur inrijden, parcours verkennen. Een pittig parcours, met vele bochten, klimmetjes vals plat en containers en auto’s op het parcours.

Na het inrijden, wachten en warm draaien op de taxs. Niet heel ideaal vooral niet met deze weersomstandigheid maar bij een tijdrit is het niet anders. Rond 14.40uur mocht ik starten. Ik had geen ideale start, wegrijden met de rem erop is nu eenmaal niet slim. De rem eraf en gaan. 3 ronden en goed indelen en ook niets overhouden. Een tijdrit is mentaal moeilijk, je rijd voornamelijk tegen je zelf.

De rit verliep redelijk goed. Een paar puntje kon ik verbeteren (zoals het niet wegrijden met de rem erop). De wedstrijd had ik aardig goed ingedeeld. Met dit pittige parcours was het afwachten of de 5de plek haalbaar was. Moe over de finish maar genoeg om ook de laatste ronde op volle snelheid te blijven rijden. Al snel na de finish begreep ik dat ik 5de was geworden. Doelstelling gehaald, ik kon tevreden zijn. Uitrijden en op naar morgen.

start tijdrit Beek

Zondag 18 augustus wederom waren de weergoden ons wederom niet goed gezind. Dit was de laatste wedstrijd van het NHC 2019. Gisteren had ik mijn plek in het klassement verbeterd. Door afwezigheid van enkele handbikers wist ik dat mijn 4de plaats in de NHC totaalstand safe was. Ik kon vandaag dus rijden zonder risico’s en druk. Gezien deze wedstrijd zeker niet erg;we moesten immers de geullemerberg op en de brakkenberg af.

Onder de race begon het erg hard te regen. Ik moest onderweg zelfs mijn sportbril afdoen om zicht te behouden. De race verliep goed, ik lag al snel derde, helaas werd ik bij de eerste afdaling alweer ingehaald. De klim die volgde haalde ik mijn tegenstander in. Hij was dus sneller in de afdaling, ik in de klim. Bij de volgende afdaling haalde hij mij gelukkig niet in. Ik bleef dan ook derde. Door de harde regen, werden de afdalingen gevaarlijk; tenminste dat vond ik.

De derde plek kon ik voorlopig behouden, maar het fietsen werd steeds zwaarder. Na de 5de klim begon de handbike ook een vreemd geluid te maken. Na de afdaling had ik het door, een lekke band. Ik besloot met de lekke band nog 1 klim te doen. Afdalen met een lekke band vond ik niet verstandig. Onderaan, voor de klim, werd ik wederom ingehaald. Ik wist dit werd mijn laatste klim was daarna zou ik stoppen. Ik zette nog een maal aan en probeerde als derde boven te komen. Dit lukt met moeite. De speaker verteld dat ik nog een laatste ronde moest. Ik gaf aan dat ik stopte. Achter mijn naam kwam DNF (Did Not Finish).

conclusie: 2 mooi wedstrijden, zaterdag redelijk gereden en kan ik tevreden over zijn. Zondag, goed gereden, helaas eindigde de wedstrijd voortijdig met een lekke band, ook dat hoort erbij.